Inicijalni sastanak Multidisciplinarnog tima za sprečavanje zloupotrebe droga za teritoriju Cetinja održan je u Svečanoj Sali Prijestonice Cetinja, dana 28.12.2021.

Sastanku su prisustvovali predstavnici/ce Kancelarije za ljudska i manjinska prava i prevenciju bolesti zavisnosti, Osnovnog državnog tužilaštva Cetinje, Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, podružnica Cetinje, kao i predstavnik Preporod-a.

Inicijalni sastanak je poslužio da se do sada delegirani članovi/ce tima upoznaju sa razlozima ovakve inicijative od strane Preporoda, kao i dosadašnjim iskustvima već formiranih timova u drugim gradovima Crne Gore.

Svi prisutni članovi su se usaglasili da pokretanje ovakvog tima, može donijeti samo iskorak naprijed kada je Cetinje u pitanju. Kako zbog činjenice da problem zloupotrebe psihoaktivnih supstanci na Cetinju postaje sve vidljiviji, a i zbog činjenice da multidisciplinaran pristup problemu očekivano donosi bolje rezultate.

Do sada je formirano četiri Multidisciplinarna tima na teritoriji Crne Gore (Nikšić, Podgorica, Bar, Cetinje) a u narednoj godini planirano je i formiranje tima za sjeverni region.

Timovi su formirani u sklopu projekta „Biram Oporavak“, koji sprovode Preporod iz Crne Gore, Proslavi Oporavak iz Bosne i Hercegovine i Izlazak is Srbije u partnerstvu sa Svjetskom federacijom za borbu protiv droga (WFAD).