Članovi Multidisciplinarnih timova za sprečavanje zloupotrebe droga (Podgorica, Nikšić, Bar i Cetinje) učestvovali su na treningu koji je realizovan protekle sedmice u Petrovcu.

Trening je vodila Mulka Nišić, doktorantkinja Derbi Univerziteta, Velika Britanija. Putem online platformi govorili su profesor Dejvid Best, Lids Triniti Univerzitet, prvi profesor oporavka od zavisnosti u svijetu i tvorac koncepta inkluzivnih gradova i Šarlot Kolman, Nacionalna koordinatorka za pitanje droga u Beligiji i profesorica Politike droga i kriminologije, Gent Univerzitet.

Fokus samog treninga je bio na mapiranju i prepoznavanju dostupnih resursa u zajednicama koji mogu pomoći osobama u oporavku. Dostupni resursi u zajednicama predstavljaju kapital za oporavak, zbog čega je pristup tim resursima ključan. Takođe, učesnici treninga su radili na utvrđivanju potreba svojih zajednica, odnosno onoga sto nedostaje u zajednicima i mogućim rešenjima.

Zaključci sa treninga su da je neophodno kreirati sisteme brige orijentisane ka oporavku, omogućiti bolji pristup resursima u zajednicama kao i da je potrebno proslavljati oporavak i učniti ga vidljiviljim u našim zajednicama.

Na treningu su dogovoreni dalji koraci Multidisciplinarnih timova, a odnose se na bolje pozicioniranje koncepta oporavka kao i na stvaranje šire mreže podrške zavisničkoj populaciji.