Pod pokroviteljstvom Svjetske federacije za borbu protiv droga WFAD, Preporod je organizovao konferenciju „Politička volja- Mogućnosti za unaprijeđenje nacionalnog odgovora na zloupotrebu psihoaktivnih supstanci sa specifičnim osvrtom na OPORAVAK“.

Konferenciju je otvorila ministarka zdravlja u Vladi Crne Gore, Jelena Borovinić Bojović. Nakon uvodnog obraćanja ministarke zdravlja Jelene Borovinić Bojović, uslijedio je panel sa predstavnicima najuticajnijih političkih subjekata iz redova partija koji participiraju u radu Skupštine Crne Gore.

Demokratsku Crnu Goru je predstavljala poslanica u Skupštini Crne Gore, Tamara Vujović, Socijaldemokrate Crne Gore Ivana Raščanin Radičević, članica Glavnog odbora, Jelena Božović, poslanica u Skupštini Crne Gore i članica Odbora za ljudska prava i slobode je govorila ispred Demokratskog fronta, Srđan Pavićević predsjednik Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje je učestvovao ispred koalicije „ Crno na bijelo“, Ivan Mitrović poslanik u Skupštini Crne Gore i član Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje kao i član Odbora za ljudska prava i slobode je govorio u ime Demokratske partije socijalista Crne Gore i u ime Ujedinjene Crne Gore je govorio član Glavnog odbora, Dušan Slijepčević. Konferenciji su prisustvovali i predstavnici Socijalističke narodne partije kao i Demokratske narodne partije Crne Gore.

Ministarka zdravlja, Jelena Borovinić Bojović je u svom uvodnom obraćanju, izmedju ostalog, istakla i sledeće: „Vlada Crne Gore, bez dileme ima snažnu političku volju, da se zajedničkim djelovanjem više resora, posveti unapređenju stanja u ovoj oblasti, sa posebnim osvrtom na oporavak, kao krajnji cilj i željeni ishod izlaska svih osoba koje su u problemu zavisnosti od droga. Zloupotreba droga i brojne ozbiljne posljedice koje ona uzrokuje, predstavljaju stalni izazov za sva društva i države, izazov koji zahtijeva multisektorski kontinuirani odgovor, gdje doprinos moraju dati pojedinci, porodica, lokalna zajednica, vladine institucije, javni i civilni sektor, mediji, međunarodne organizacije i ostali. Ministarstvo zdravlja će inicirati i snažno promovisati značaj teme OPORAVKA u cilju podizanja svijesti i preveniranja stigme i diskriminacije u odnosu na osobe koje su u tretmanu bolesti zavisnosti i njihovog povratka u radni kontekst kao korisne članove društva i porodice”.

Ono što posebno raduje jeste da je jučerašnji skup bio tačka saglasja i ujedinjenosti predstavnika svih političkih partija, koji po pitanju drugih tema koje opterećuju crnogorsko društvo imaju vrlo oprečne stavove, koji po pravilu dovode do ozbiljnih konfrontiranja.

Predstavnici političkih partija koji su prisustvovali konfernciji su bili u potpunosti otvoreni za konstruktivne predloge i ponudili su svoje resurse kao mogućnost za iznalaženje načina za prevazilaženje problema u oblasti zloupotrebe psihoaktivnih supstanci.

Preporod kao organizator konferencije se potrudio da skupu budu predočeni primjeri dobre prakse iz regiona i u to ime obezbijedio učešće Milana Pekić, direktora Kancelarija za borbu protiv droga Republike Srbije, dr Ivana Ćelića, člana saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatska, Elmedina Muratbegovića profesora na katedri za Kriminologiju na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurosne studije, Univerzitet u Sarajevu.

Da bi slika bila potpuno jasna skupu su se obratili i najeminentiniji stručnjaci iz Crne Gore u ovoj oblasti, predstavnici Ministarstva zdravlja, Instituta za javno zdravlje Crne Gore , Doma zdravlja Podgorica, Uprave policije, JU Kakaricka gora kao i predstavnica CAZAS-a.

Direktor Preporoda Jovan Bulajić se zahvalio svima na eksponiranoj želji da ujedinjeni pokušamo pomjeriti stvari na bolje i naveo da je : „Zavisnost problem zbog kojeg umire crnogorska mladost, a da pri tome sama problematika nikada nije bila tretirana u mjeri srazmjernoj veličini problema. Uvjeren sam da se kroz sinhronizovanu političku volju mogu unaprijediti okolnosti kako bi se odrastanje generacija koje dolaze za nama odvijalo u što bezbjednijem i organizovanijem okruženju”.

Konferencija je održana u cilju obilježavanja Mjeseca borbe protiv bolesti zavisnosti a u sklopu regionalnog projekta „Biram Oporavak”. Projekat „Biram Oporavak” sprovode tri organizacije iz regiona, Preporod iz Crne Gore, Proslavi Oporavak iz Bosne i Hercegovine i Izlazak iz Srbije a u partnerstvu sa Svjetskom federacijom za borbu protiv droga WFAD.