Iz godine u godinu raste broj djece koja zloupotrebljavaju psihoaktivne supstance, kazao je Jovan Bulajić iz NVO Preporod. On je pozvao državu da reaguje.

Prema posljednjem istraživanju Evropskog istraživačkog projekta o alkoholu i drogama od oko 6.000 anketiranih učenika prvog razreda srednje škole njih 14% koristilo je neku drogu. Jovan Bulajić iz NVO Preporod kazao je gostujući u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore da raste broj maloljetnika koji im se obraćaju za pomoć.

Brine ih, kaže to što nema specifično razvijenih servisa za podršku maloljetnicima ali ni profesionalaca edukovanih za pružanje pomoći djeci koja “flertuju sa drogama”. “Bojim se da je jedan dio njih ozbiljno zagazio u problem i da tu više ne možemo govoriti o stepenu zloupotrebe neke supstance veće je tu nastupila zavisnost”, kazao je Bulajić. Smatra da država ne reaguje adekvatno.

“Ako sistem ne uredi okolnosti koje bi trebalo sve da nas usmjeravaju kako bi pružili što bolju podršku ljudima koji trpe posljedice zloupotrebe droga onda svi mi koji radio direktno sa zavisnicima mislim da ne možemo iskazati naše domete ako to nije umreženo i ako država ne stoji iza toga”, kazao je Bulajić.

On je iskazao bojazan da će se nastaviti trend rasta koji, kaže, postoji od prvog ciklusa ESPAD istraživanja u Crnoj Gori. “A ono je bilo 2007. ili 2008. godine a ono što dodatno brine, jer se istraživanje sprovodi na 4 godine, svaki put je to istraživanje pokazalo je rast i to nekad čak za duplo”, kazao je Bulajić.

On dodaje da je ranije heroin bila dominantna droga ali do danas se, dodaje, to primijenilo.

“Sve je manje zavisnika od heroina jer su oni na neki način zbrinuti tako što im se obezbijedila zamjenska terapija, ali imamo porast broja ljudi koji zloupotrebljavaju kokain i marihuanu. Među njima je sve više mladih”, kazao je Bulajić i pozvao državu da da adekvatan odgovor.