10.12.2018. godine, u hotelu Ramada, u Podgorici, održana je nacionalna koferencija pod nazivom: BOLESTI ZAVISNOSTI – MULTIDIMENZIONALNI PROBLEM CRNOGORSKOG DRUŠTVA. Inicijator i glavni organizator konferencije je bila Misija OEBS-a u Crnoj Gori, dok je status koorganizatora pripao Preporodu.

Osnovna ideja same konferencije je bila pristup problematici bolesti zavisnosti iz svih realnih i dostupnih uglova. Tako se, nakon pozdravne riječi gospodina Johna Corrigana, šefa programa ”Sigurnosna saradnja i upravljanje”, unutar Misije OEBS-a u Crnoj Gori i Jovana Bulajića, Izvršnog direktora Preporoda, moglo čuti niz zanimljivih i značajnih informacija iz domena pravne struke, sistema primarne prevencije, kao i tretmana bolesti zavisnosti. Prilika je upotrijebljena kako bi se diskutovalo i o novim trendovima unutar problematike bolesti zavisnosti, sa posebnim akcentom na pojavu novih i nepoznatih droga na tržištu.

Konferencija je okupila gotovo sve renomirane domaće aktere koji u kontinuitetu djeluju u ovoj problematici, a među govornicima su se našli Radule Bracanović (predstavnik Uprave policije – Odsjek za borbu protiv droge i krijumčarenja), Ana Bošković (Državna tužiteljka), Tamara Milić (predstavnica Ministarstva zdravlja), Ljubica Abramović (Rukovodilac Kancelarije za primarnu prevenciju Nikšić), Dijana Milošević (JU Kakaricka gora), Dr Danilo Jokić (PZU Anima Medica), kao i Tatjana Mandić-Đurišić i Dr Ljiljana Golubović, predstavnice Instituta za javno zdravlje.