Preporod održao Multsektorske sastanke na jugu i sjeveru Crne Gore
децембар 26, 2017
Preporod na konferenciji „Oporavak od ovisnosti – preokret u politikama i praksi 2“
децембар 28, 2017
Prikaži sve

Preporod organizovao nacionalnu konferenciju : Oporavak od zavisnosti, prilike, potrebe i trendovi

14.12.2017. u Hotelu City u Podgorici održana je Nacionalna konferencija: Oporavak od zavisnosti, prilike, potrebe i trendovi. Konferenciju je organizovao Preporod u sklopu projekta “Biram oporavak“, a ista je okupila sve relevantne, domaće aktere koji učestvuju u aktivnostima smanjenja stope zloupotrebe droga u Crnoj Gori.

Uz predstavnike domaćih institucija i nevladinih organizacija, konferenciji su prisustvovali i brojni, renomirani gosti koji djeluju izvan granica Crne Gore, tako da se sa punim pravom može reći da je konferencija poprimila i internacionalni karakter. Tako su događaj, svojim izlaganjima uveličali: Linda Nilson, Generalna sekretarka Svjetske organizacije za borbu protiv droga (WFAD), Ivan Ćelić, Načelnik Zavoda za dualne poremećaje na Klinici za psihijatriju Vrapče u Zagrebu,a koji je ujedno i poslanik hrvatskog Sabora, te Tomislav Mišetić, Direktor Udruge Ne-ovisnost iz Osijeka i Boro Goić, Predsjednik Udruge “Proslavi oporavak“ iz Sarajeva i regionalni koordinator projekta “Biram oporavak“.

Na osnovu izlaganja stranih i domaćih renomiranih aktera, odrađena je svojevrsna komparativna analiza metodoloških pravaca u tretmanu bolesti zavisnosti, uz preporuku da je nužno da oporavak zauzme znatno prioritetniji položaj u cjelokupnom sistemu. Zaključci sa nacionalne konferencije i prethodno održanih multisektorskih sastanaka će biti uobličeni i procesuirani nadležnim državnim institucijama, kako bi u budućnosti kreirali djelotvornije politike, u skladu sa primjerima dobre prakse koje dobijamo iz okruženja, ali i iz znatno razvijenijih evropskih zemalja.