Youth Club

  On 15 September 2015 Preporod began operating the Youth Club. On the foundation of the successfully run camps within the ’’Anti Dop Ambassadors Without Borders’’ which Preporod is running within the programme of cross-border cooperation between Montenegro and Bosnia-Herzegovina, we recognised the capacity and motivation of young people to change their environment. The Youth Club has been formed so that we might together contribute to the general good of society, strengthening individual and collective capacities.

  Using this page, it is possible to get in touch with members of the Youth Club and get advice about problems in the area of all diseases of addiction (drugs, alcohol, cigarettes, gambling, internet). Besides peer educators, experts from various areas dealing with these problems will be involved in the process of answering the questions sent in. Even if this page is mainly intended for adolescents, we are ready to help all who see in us a step towards coming out of a problem situation.

  Questions and answers

  Q: Često konzumiram marihuanu. Pa šta mi vi predlažete kako bih smanjio konzumiranje marihuane?
  Osoba, Niksic
  A: Poštovani, prije svega drago nam je da si osjetio potrebu da nam se obratiš i iskoristiš naše znanje i iskustvo u ovoj oblasti kako bi riješio problem u kojem se nalaziš. Kako ne podržavamo podjelu na lake i teške droge, te kako svaku upotrebu psihoaktivne supstance posmatramo kao koketiranje za ozbiljnom bolešću, savjetujemo te da ne razmišljaš u pravcu smanjenja zloupotrebe, već njenog prestanka. Nama bi bilo drago kada bi te mogli ugostiti u našim prostorijama (Ulica Gojka Garčevića bb, na spratu Autobuske stanice Nikšić ili besplatna tel. linija 0800 81400) kako bi detaljnije popričali o razmjerama posledica kontinuirane konzumacije marihuane. Savjetujemo ti i da svoju energiju, kreativnost i pažnju usmjeriš na nešto što ti u perspektivi može donijeti iksljučivo mir, slobodu i napredak.
  Q: Ćao zovem se Marija. Moj problem nije konzumiranje droge, jer to ne radim. Problem je što nekako nemam hrabrosti da u društvu dam svoje mišljenje. Samo ćutim i prihvatam šta drugi kažu. Star me da bih mogla tako da se upletem i u neke opasne stvari. Molim za savjet.
  Marija, Nikšić
  A: Pozdrav za tebe Marija. Drago nam je što smatraš da ti možemo pomoći i pohvaljujemo tvoju želju da radiš na sebi. Problem sa kojim se suočavaš je vrlo čest za tvoju generaciju. Shvatamo da želiš biti dio grupe i da se pribojavaš kako bi drugi reagovali na tvoje stvavove i moguća negodovovanja. Dobro je što si prepoznala da takvim ponašanjem možeš upasti u nevolje. Nije dobro da se \'\'kriješ\'\' od života i da ideš linijom manjeg otpora. Tvoje samopouzdanje mora biti veće jer mi smo sigurni da imaš dovoljno kapaciteta da pokažeš koliko vrijediš. Uostalom, vršnjaci će te više cijeniti i poštovati ukoliko budeš svoja, pozitivna i kreativna. Vrijeme jako brzo prolazi, nemoj da dozvoliš da strah od tuđih očekivanja oblikuje tvoju sadašnjost i budućnost. Bori se za sebe, izgradi svoje stavove i slobodno ih pokaži drugima, jer to je jedna od vrijednosti za koje se borimo čitavog života. Kako smo ubjeđenja da je sve što mislimo i želimo ti reći o tvojoj situaciji nemoguće sažeti u ovih nekoliko redova, molimo te da nas kontaktiraš, da bi možda organizovali neki sastanak sa tobom i detaljnije o svemu razgovarali. Napominjemo i da nas možeš pozvati na našu besplatnu telefonsku info liniju 0800 81 400. A ako želiš i smatraš da bi bilo dragocjeno, možeš nas posjetiti i sa roditeljima, nekim od drugara, ili bilo kim ko ima uvid u tvoju situaciju. Naravno, odluku po tom osnovu, donesi sama. Nama si svakako DOBRO DOŠLA. Klub mladih.
  Q: Pozdrav za sve. Imam problem gdje mi možete pomoći. S najboljim drugovima se družim još od 1. osnovne i naučili smo sve stvari da radimo zajedno. Kad izađemo u grad, popijemo malo više, ali to nije toliki problem. Problem je što se sve češće priča o tome da bi se trebali naduvati. Ne želim da to radim, a strah me je da ih ne izdam. Do sad smo i te neke loše stvari radili zajedno, tako da sam zbunjen šta da radim.
  osoba, Niksic
  A: Pozdrav za tebe. Prije nego li damo konkretan odgovor na postavljeno pitanje želimo te pohvaliti jer si prepoznao potrebu da nam se obratiš i na taj način doprinosiš ličnom razvoju. Razumijemo da je tvoja pozicija vrlo specifična i da u isto vrijeme želiš sačuvati i sebe i prijatelje. Smatramo da prije svega treba da održiš taj stav po pitanju konzumiranja psihoaktivnih supstanci, jer je veliki broj zavisnika upravo dokaz da eksperimentisanje sa drogama često ima neželjen ishod. Takođe, želimo ti reći da ni vaše redovno konzumiranje alkohola nije uopšte bezazleno kao što vam se možda čini. Iako tvoja pozicija na prvi pogled ne djeluje jednostavno, smatramo da itekako u čitavoj priči možeš biti od koristi. Svoju energiju i stav koristi da utičeš na svoje drugove da prestanu razmišljati o eventualnoj konzumaciji, kako u onim momentima kada ste zajedno, tako i onda kada si nasamo sa nekim od njih. Ukoliko želiš da detaljnije porazgovaramo, možeš nas pozvati putem besplatne telefonske linije 0800 81 400. Srdačno te pozdravljamo! Klub mladih.
  If you have any questions connected to diseases of addiction, please fill in the form below.

  PREPOROD

  office phone: +382 (0) 40 213 043
  freephone line: 0800 81400
  out of hours: +382 (0) 67 423 995
  e-mail: preporod@t-com.me
  web: www.preporod.me
  Gojka Garčevića bb,
  81400 Nikšić, Montenegro
  twitter: @NVOPreporod
  facebook: nvo.preporod